Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Miechunka pomidorowa Tomatillo 0,5g nasiona
Opis
Miechunka pomidorowa jest rośliną jednoroczną,pnącą z rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor. Tę roślinę najbardziej przypomina i podobnie się je uprawia. Owoce to żółte dwukomorowe jagody wypełnione znaczną ilością drobnych pestek. Są soczyste, o orzeżwiającym ogórkowo-limonkowym smaku , dosyć duże, bo ważą średnio 50-75 g. Ich skórka pokryta jest warstewką wosku. Dojrzałe opadają na ziemię. Miechunka owocuje regularnie i obficie – największe zbiory rozpoczynają się od połowy sierpnia i przy sprzyjającej pogodzie trwają do października. Z jednego krzaka można uzyskać nawet około 2 kg owocu. Owoce miechunki pomidorowej uznawane są w Meksyku za bardzo wartościowe warzywo. Są niezastąpionym składnikiem tradycyjnego sosu do tortilli – peperonaty. Z kolei w naszym kraju wykorzystuje się je do przyrządzania smacznych, oryginalnych przetworów: marynat, kiszonek, konfitur, dżemów i przecierów.
Miechunka pomidorowa zawiera kwercetynę,która wykazuje silne działanie antyhistaminowe, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, uszczelnia również ściany naczyń krwionośnych. Jako silny przeciwutleniacz jest świetnym wymiataczem wolnych rodników. Wpływa też korzystnie na podniesienie wydolności tlenowej organizmu, pomaga zwalczyć zmęczenie i łagodzi skutki stresu. W połączeniu z witaminą C, której w miechunce nie brakuje (7,1-15,7mg/100g), kwercetyna spowalnia procesy starzenia się organizmu. W większej ilości ta cenna witamina, w dodatku wraz z probiotycznymi pałeczkami kwasu mlekowego, znajduje się w aromatycznych kiszonkach. I to w tej postaci najlepiej spożywać miechunkę. Poza kwercetyną i witaminą C owoce zawierają dość dużo kwasów organicznych i pektyn. W minimalnej ilości występują w nich saponiny, związki chemiczne należące do glikozydów, które również mają działanie lecznicze: moczopędne, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. Wzmagają trawienie tłuszczów i regulują poziom cholesterolu.
Nasiona wysiewać w kwietniu do skrzynek, doniczek lub na palety. W temperaturze 15-22°C wschody następują po 2 tygodniach. Rozsadę sadzi się do gruntu w ll-iej połowie maja w rozstawie 70x70 cm.Miechunka wymaga gleby żyznej dostatecznie wilgotnej. Uprawiać przy palikach lub przy drutach rozciągniętych między palikami. Nie stosować cięcia pędów. Dojrzewające owoce często opadają -należy je zbierać, usuwając skórzastą osłonkę. Zbiór przeprowadza się raz w tygodniu.
nasiona pakowane hermetycznie